Faydalı Bilgiler

KURU TEMİZLEME

Giysilerin ve tekstil ürünlerinin uzun ömürlü olması için kumaşların renk, kalite ve apresini bozmayan solventlerle , özel makineler kullanılarak yapılan temizleme işlemine Kuru Temizleme denir. Bu işlem; tekstil üreticilerinin ürettikleri ürünleri ve aksesuarlarını yıkama, kuru temizleme, ütüleme ve çekmezlik testi gibi işlemlere tabi tuttuktan sonra ürünlere etiketledikleri bakım talimatı doğrultusunda yapılır. Bu işleme, tam anlamıyla kuru olmadığı halde kuru temizleme denmesinin sebebi su yerine solventin kullanılmasından dolayıdır.

TARİHÇESİ

Kuru temizleme; 1825 yılında Paris’te boyahane sahibi olan Fransız Jean B. Jolly’nin kaza sonucu masaya devirdiği gazyağının akarak masa örtüsünü temizlediğini görmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Masa örtüsünün temizlendiğini gören Jolly bu maddeyi boyahanesinde de denemiş ve başarılı olmuştur. Kumaşların yıpranmadan ve bozulmadan temizlendiği ortaya çıkınca, zamanla başka ülkelere de hızla yayılmış, ilk çözücü olan gazyağı, yerini benzine bırakmıştır. Benzinin çabuk yanması, parlama noktasının 0 C derece olması insanları başka kimyevi maddeleri denemeye yönlendirmiştir. Bu denemelerde A.B.D.’de ‘Stoddart Çözücüsü’ denen iyi cins ‘Terebentin Ruhu’ daha güvenli bulunmuş ve uzun yıllar kullanılmıştır.

Zaman içinde kuru temizleme dünyaya yayılarak bu işi yapan dükkanlar ve fabrikalar açılmış, sektör gelişmeye başlamış, daha az parlayıcı ve yanıcı kimyevi maddeye gerek duyulmuştur. Bunlardan ilki, temizleme özelliği yüksek ve etkili olan ‘Trikloretilen’dir. Tekstilde; perlon,reyon,orlon türü sentetik kumaşların çıktığı yıllarda kuruluşlar Trikloretilen’den de vazgeçmek zorunda kalmışlardır.Çünkü bu tip kumaşların trikloretilenden etkilenerek bileşimlerinin bozulduğu görülmüştür.Kuruluşlar yeni bir kimyevi madde aramışlar, en sonunda ‘Perkloretilen’i tercih etmişlerdir. Perkloretilen kısa sürede yaygınlaşmış ve günümüze de ototmatik kuru temizleme makinelerinde kullanılmaya başlanmıştır.


GİYSİYİ KORUMAK

  • Öncelikle ürün üzerindeki temizleme talimatlarını mutlaka okuyun.
  • Etiketinde kuru temizleme işareti olan hiçbir ürünü elde ya da makinede yıkamayın.
  • Kıyafetiniz kuru temizleme gerektirmiyorsa yıkamadan önce mutlaka lekesini çıkartın.
  • Tüylenme ve pamuklanmanın önüne geçmek için çamaşır makinesini max. kapasitede doldurmayın.
  • Takım elbise, ceket, pantolon, palto, pardesü, ,bayan elbiseleri vb. giysilerinizi mutlaka kuru temizleme ile temizletin.
  • Her kumaşın farklı iplik özellikleri ve yıkama biçimleri olduğunu unutmayın. Giysilerinizin çabuk eskimemesi için bu talimatlara mutlaka uyun.
  • Hassas bir kumaş olan ipekli giysilerinizde sağlıklı sonuç alabilmek için kuru temizlemeden faydalanın.
  • Yünlü giysilerde keçeleşme riskinin önüne geçmek için mutlaka ütü bezi kullanın. Özel bakım gerektiren yünlü kumaşlar kuru temizleme yapılmalıdır.
  • Kolay kırışan pamuklu giysiler, yıkandıktan sonra hemen kurutulması gerekir. Islak halde giysilerin bir arada bekletilmesi ile birbirine temas eden 2 farklı kıyafet renklerini birbirlerine verebilirler.
  • Pamuktan parlak olan keten giysilerde sağlıklı sonuç alabilmek için kuru temizleme yapılmalıdır.

LEKE ÇIKARMA

Etkin leke çıkarma; leke yapan maddenin yapısına ve dayanıklılığına, kumaşın cinsine ve de lekeye zamanında müdahale edilmesine bağlıdır. Profesyonel leke çıkarma, uygun lekeye uygun solventle ve yöntemle müdahaleyi gerektirir. Yiyeceklerden, içeceklerden ve diğer yağlı maddelerden kaynaklanan lekeler zamanında çıkarılmadığında ve sıcağa maruz kaldıklarında oksitlenmeye başlar, soyulmuş bir elmanın havayla temas etmesinden sonra kararması gibi sararır ya da kararırlar. Bu tür lekelerin çıkarılması çok zordur.

Genel leke çıkarıcılar her lekeyi çıkarmaz. Reklamlarda izlediğimiz, yanlış bir algıya neden olan, genel leke çıkarıcıların her koşulda her lekeyi çıkarabildiği düşüncesinin pazarlanmasıdır. Kullanılan leke çıkarma yönteminin başarısı tekstil ürününün hammaddesine göre değişir. Pamuklu üründe başarılı olan bir yöntem, ipek ürünlerde kumaşa hasar verilmesine sebep olabilir.

Lekelere profesyonel ekipman ve leke çıkarıcılarla müdahale edilmesi, lekenin çıkma şansını artırır. Bütün doğru müdahaleler yapılmasına karşın; leke çıkarma işlemi için bilinmesi gereken en önemli konu, hiçbir lekenin çıkmasının garanti olmadığıdır. Hiçbir profesyonel kuru temizleme firması lekelere garanti verememektedir.


SEMBOLLER VE AÇIKLAMALARI

semboller